- Opublikowano:
- Wyświetlono: 4748
Naukowiec z Wągrowca zamierza stworzyć "mięso" z ziemniaka
Już za kilka lat na naszych stołach ma pojawić się alternatywa dla mięsa. Naukowcy z Poznania pod kierownictwem wągrowczanina zamierzają stworzyć "mięso"... z ziemniaka.
dr Przemysław Kowalczewski, archiwum prywatne.
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu rozpoczynają pracę nad alternatywą dla mięsa. Planują wykorzystać ziemniaki, które wyglądać będą jak mięso, ale i smakować podobnie, będą też mieć podobne wartości odżywcze.
Pracą naukowców kieruje wągrowczanin dr Przemysław Kowalczewski.
- Nasz odpowiednik produktu mięsnego będzie lepszy i od ziemniaka, i od mięsa — mówi dr Przemysław Kowalczewski z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który przewodniczy badaniom.
Naukowcy otrzymali z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju 1,5 miliona złotych grantu. Cel mają określony jasno, chcą stworzyć technologię produkcji produktów alternatywnych dla mięsa.
- Bazą białkową będzie m.in. sok z ziemniaka. Znajdzie się tam też białko łubinowe oraz dodatki grzybowe, ale nie będzie ani grama soi. Zależy nam i na smaku i na jakości tych produktów — podkreśla dr Przemysław Kowalczewski.
Produkty mogą pojawić się na naszych stołach już za kilka lat, same badania potrwają około trzech lat.
Komentarze
Cebule nie zrozumieją, że młodsze pokolenie nie chce zabijać zwierząt dla własnych przyjemności.
Andrzejki niech jedzą zwierzęta i umierają na choroby układu krwionośnego.
Powodzenia!
Pyra to pyra
Nie ma czegoś takiego jak mięso z ziemniaka albo kotlety z soczewicy czy innego Vegę gówna. Kotlety są z mięsa! Fuck vegan!
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.