• Opublikowano:
  • Wyświetlono: 2901

Grzyby są smaczne, ale mogą zabić

Opady deszczu, innym razem słońce - to doskonała pora na grzybobranie. W lasach pojawia się coraz więcej grzybów, a co za tym idzie - nie brakuje wyposażonych w wiklinowe kosze i wysokie kalosze zapalonych zbieraczy.

Grzyby dają niepowtarzalny smak i wspaniały aromat wielu potrawom. Spożywane jednak w dużych ilościach mogą wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie. W lasach nie brakuje także grzybów trujących. Te mogą wywołać już poważny uszczerbek na zdrowiu, a nawet doprowadzić do śmierci.

W związku ze zbliżającym się sezonem grzybowym, komunikat w tej sprawie wydał Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wągrowcu Paweł Gilewski.

Zbliża się sezon grzybobrania. Co roku w tym okresie dochodzi do wielu przypadków pomyłek zbieraczy, którzy przypłacają je utratą zdrowia, a nawet życia swojego lub bliskich. Najbardziej niebezpieczne, śmiertelnie trujące grzyby występujące w Polsce to: muchomory - sromotnikowy i jadowity. Zawierają one truciznę nieodwracalnie uszkadzającą wątrobę, nerki, mięsień sercowy i inne narządy wewnętrzne.

Pierwsze objawy zatrucia występują od 8 do 24 godzin po spożyciu grzyba. Są to dolegliwości objawiające się zawrotami i bólami głowy, nudnościami, wymiotami, bólem brzucha, biegunką, przyspieszonym tętnem oraz trudnościami w oddychaniu. Czasami następuje na jakiś czas poprawa samopoczucia, jednak jest ona złudna, toksyny nie przestają działać i niszczą narządy wewnętrzne. W przypadku podejrzenia zatrucia grzybami należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Średni owocnik o wadze ok. 50 g może stanowić śmiertelne zagrożenie. Zabiegi kulinarne (gotowanie, smażenie itp.) nie zmniejszają toksyczności grzyba. Aby uniknąć pomyłki należy zbierać tylko gatunki dobrze znane. Dużą ostrożność należy zachować przy zbieraniu grzybów blaszkowych. Szczególnie łatwo o pomyłkę w przypadku grzybów z białymi blaszkami, bulwiasto zgrubiałą podstawą trzonu oraz ze zwisającym pierścieniem w górnej części trzonu. Należy unikać zbierania okazów małych, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech budowy owocnika. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy odrzucić zebrany okaz.

Paweł Gilewski,
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wągrowcu


 

 

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu WRC nie odpowiada za publikowane treści w module komentarze.

Przed dodaniem wpisu zapoznaj się z REGULAMINEM!

Kod antyspamowy
Odśwież

Portal WRC

  • Portal WRC powstał w 2009 roku
  • Wydawca: "FOOBU" Roman Kowalczewski
  • Adres Redakcji: ul. Mickiewicza 17/30, 62-100 Wągrowiec
  • Redaktor Naczelny: Roman Kowalczewski
  • Telefon: +48 503 142 937
  • mail: [email protected]
  • Zobacz nasz profil na:

Reklama

  • Niezależny Portal Powiatu Wągrowieckiego
  • Nr 1 w Powiecie Wągrowieckim
  • W naszej ofercie znajdziesz, bannery, materiały sponsorowane, filmy reklamowe oraz reportaże wideo.
  • Całą dobę sprawdzamy skrzynkę: [email protected]

ZAPYTAJ O OFERTĘ

X

Ostrzeżenie

© 2009-2023 Portal WRC. Wszystkie prawa zastrzeżone.