Naukowiec z Wągrowca zamierza stworzyć "mięso" z ziemniaka

Już za kilka lat na naszych stołach ma pojawić się alternatywa dla mięsa. Naukowcy z Poznania pod kierownictwem wągrowczanina zamierzają stworzyć "mięso"... z ziemniaka.

dr Przemysław Kowalczewski, archiwum prywatne.

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu rozpoczynają pracę nad alternatywą dla mięsa. Planują wykorzystać ziemniaki, które wyglądać będą jak mięso, ale i smakować podobnie, będą też mieć podobne wartości odżywcze.

Pracą naukowców kieruje wągrowczanin dr Przemysław Kowalczewski.

- Nasz odpowiednik produktu mięsnego będzie lepszy i od ziemniaka, i od mięsa — mówi dr Przemysław Kowalczewski z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który przewodniczy badaniom.

Naukowcy otrzymali z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju 1,5 miliona złotych grantu. Cel mają określony jasno, chcą stworzyć technologię produkcji produktów alternatywnych dla mięsa.

- Bazą białkową będzie m.in. sok z ziemniaka. Znajdzie się tam też białko łubinowe oraz dodatki grzybowe, ale nie będzie ani grama soi. Zależy nam i na smaku i na jakości tych produktów — podkreśla dr Przemysław Kowalczewski.

Produkty mogą pojawić się na naszych stołach już za kilka lat, same badania potrwają około trzech lat.


REKLAMA

Portal WRC

  • Portal WRC powstał w 2009 roku
  • Wydawca: "FOOBU" Roman Kowalczewski
  • Adres Redakcji: ul. Mickiewicza 17/30, 62-100 Wągrowiec
  • Redaktor Naczelny: Roman Kowalczewski
  • Telefon: +48 503 142 937
  • mail: [email protected]
  • Zobacz nasz profil na:

Reklama

  • Niezależny Portal Powiatu Wągrowieckiego
  • Nr 1 w Powiecie Wągrowieckim
  • W naszej ofercie znajdziesz, bannery, materiały sponsorowane, filmy reklamowe oraz reportaże wideo.
  • Całą dobę sprawdzamy skrzynkę: [email protected]

Na skróty